Mamigo Blog Növényi tej: 5 kérdés és válasz

Növényi tej: 5 kérdés és válasz

Növényi tej: 5 kérdés és válasz

A növényi tejek egyre népszerűbbek, nemcsak azok körében, akik egészségügyi okokból nem ihatnak hagyományos tejet (pl. laktózérzékenység), hanem az egészséges táplálkozást kedvelők körében is. A növényi tejek számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és otthon is elkészíthetjük őket. A Luli Chef Midi-ünknek hála.

Összegyűjtöttük a növényi tejekkel kapcsolatos 5 leggyakoribb kérdést, és elhoztuk a válaszokat.


hagyományos tejben található vitaminokat be lehet-e vinni a növényi tejjel?

Igen. A növényi tejek köztudottan sok vitamint tartalmaznak. A hagyományos tej nagyon jó kalciumforrás, és ebből a szempontból a mandulatejhez hasonló. A kókusztejben B-vitamin, C-vitamin, cink és mangán található. Ha váltogatjuk a növényi tejeket, akkor mindazokat a tápanyagokat megkapjuk, amelyeket a klasszikus tejben jótékony hatásúnak tartunk.


Milyen növényi tejeket használhatok főzéshez?

Mindet. Ez inkább a főzőtudománytól függ, nem attól, hogy egy növényi tej megfelel-e főzésre. Ha csak most kezdi a növényi tejekkel való főzést, azt javasoljuk, hogy alapozzon a már bevált receptekre, és csak utána kezdjen bele a kísérletezésbe. Minden tej másképp viselkedik. növényi tejek nagyszerű alapanyagok egészséges turmixokhoz, és rengeteg ízletes receptet talál hozzájuk a weboldalunkon.


Mi a növényi tejek legnagyobb előnye a hagyományos tejekkel szemben?

Biztos vagyok benne, hogy sok szakértő egyetért velünk, amikor azt mondjuk, hogy a legnagyobb előnye az, hogy az allergének, például a laktóz, a kazein és a koleszterin nem találhatók meg a növényi tejekben. További előnyök a már említett vitaminok, ásványi anyagok, növényi fehérjék és rostok.


Okozhat-e problémát a növényi tej?

Természetesen, mint minden élelmiszer esetében, a növényi tejek esetében is előfordulhatnak olyan esetek, amikor az emberi szervezet rosszul reagál valamely összetevőre. Ha például allergiás a mandulára, a mandulatej valószínűleg nem tesz jót önnek.


Készíthetek otthon növényi tejet?

Igen, és már most garantálhatjuk, hogy egészségesebb és jobb lesz, mint amit a boltban vásárol. A boltban vásárolt növényi tejek ugyanis nem biztos, hogy annyi fő összetevőt tartalmaznak, amennyit kellene. Ha például otthon készít máktejet, pontosan tudni fogja, mennyi mák van benne. Hogyan készítsünk ilyen növényi tejet? A
Luli Chef Midi eszközünk és annak növényi tej funkciója lesz a segítségünkre. Weboldalunkon egyéb receptek mellett számos eljárást talál a különböző növényi tejek elkészítéséhez. Reméljük, hogy Ön is tud közülük választani.