Mamigo Blog Tejallergia és laktózintolerancia: tudja, hogyan ismerheti fel őket?

Tejallergia és laktózintolerancia: tudja, hogyan ismerheti fel őket?

Tejallergia és laktózintolerancia: tudja, hogyan ismerheti fel őket?


Iszik egy korty tejet és azonnal rosszul van? Már korábban észrevette, hogy nem érzi jól magát a tejtermékektől? Lehetséges, hogy laktózérzékeny vagy tejallergiája van. Nem, ezek nem ugyanazok a diagnózisok, és mai cikkünkben elmondjuk, mi a különbség köztük.


Laktózérzékeny vagyok?

Laktózérzékenységről akkor beszélünk, ha valaki a laktáz enzim hiányától szenved, aminek következtében a szervezete nem képes feldolgozni és hasznosítani a tejcukrot - a laktózt. Az emésztetlen laktóz a bélbaktériumok hatására erjed, és túlzott gázképződés lép fel, ami hasi fájdalmakat, puffadást vagy éppen ellenkezőleg, hasmenést okoz.

A laktózintoleranciának három típusa van. A veleszületett intolerancia már szoptatáskor jelentkezik, a genetikailag szerzett intoleranciánál az első tünetek leggyakrabban pubertáskorban vagy felnőttkorban jelentkeznek, és később is kialakulhat. Ez utóbbi megjelenhet például az emésztőrendszer fertőzése után vagy kezeletlen lisztérzékenység esetén.

Mint már említettük az intolerancia, tej vagy tejtermékek fogyasztása után puffadásban vagy hasi fájdalomban nyilvánul meg. Az egyes tejtermékek laktóztoleranciája és tolerálhatósága egyéni, de általában a savanyú tejtermékek jobban tolerálhatók, ha a tejsavbaktériumok 20-50%-kal csökkentették a laktóztartalmat. Természetesen mindig az orvosé az utolsó szó nemcsak a diagnózis felállításában, hanem a kezelés menetében is. Ezért ne halogassa az orvosi kivizsgálást!


Tejallergiám van?

Míg a laktózintolerancia olyan rendellenesség, amelyet korrigálni tudunk, és nem kell lemondania minden tejtermékről, addig a tehéntejfehérje-allergia teljes tiltást igényel minden olyan termék fogyasztásától, amely tejet tartalmaz. Ez az egyik legelterjedtebb ételallergia, és az esetek akár 95 százalékában a gyermek első életévében jelentkezik. Ez az allergia a csecsemők 2-5%-át érinti, de általában a gyermek hároméves korára megszűnik. Ha nem, akkor teljesen le kell mondani 
a tejről és a tejtermékekről. Sajnos az allergia sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint a laktózintolerancia. A kisgyermekeknél gyakran alakul ki véres széklet, hányás, kínzó hasi fájdalom, kiütések, sőt, akár anafilaxiás sokk is, ami súlyosan életveszélyes.


Mivel a tejallergiában szenvedőknek teljesen le kell mondaniuk a tejről, más forrásból kell pótolniuk a fehérjét. A hagyományos tejek nagyszerű alternatívája a növényi tej, amelyeket otthon is könnyen elkészíthet. Köszönjük a 
Luli Chef Midi nevű szakácsunknak. A levesek, reggeli zabkásák vagy turmixok készítésére szolgáló funkciói mellett növényi tejek készítésére is alkalmas. Weboldalunkon számos receptet  is talál nemcsak növényi tejekhez, hanem olyan kásákhoz vagy levesekhez is, amelyek tejallergiások vagy laktózérzékenyek számára is alkalmasak.