Mamigo Blog Tejallergia: Tejallergének a nagyító alatt

Tejallergia: Tejallergének a nagyító alatt

Tejallergia: Tejallergének a nagyító alatt



Manapság (a mi munkánk során is) egyre több olyan emberrel találkozunk, aki a tejallergia valamilyen formájában szenvedBlogunkon már több cikkben is foglalkoztunk ezzel az allergiával, de ezúttal egy konkrét tejallergént vizsgálunk meg közelebbről.

A tejallergia lényegében a tejben, leggyakrabban a tehéntejben található fehérjékre való allergiát jelenti.  Hasonló fehérjék azonban más emlősök tejében is megtalálhatók, például a kecske- vagy juhtejben. Ezért nagyon valószínű, hogy ha tejallergiát diagnosztizálnak Önnél, akkor többféle tejre is allergiás lesz.

A tejben található fehérjéknek két alapvető típusa van, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek:
● kazein
● tejsavófehérje


Miért említjük ezt? Mert valaki nyugodtan lehet allergiás csak az egyik típusú tejfehérjére. Mit jelent ez a valóságban?


Allergia a kazeinre - a fő tejfehérjére

A kazein olyan fehérje, amely hőálló, ezért az allergén hatását még a tej felforralása sem tudja csökkenteni. A szoptatós anyák anyatejét viszont nem befolyásolja, így ha csecsemőjénél kazeinallergiát diagnosztizáltak, akkor a ön fogyaszthat tejet és szoptathatja is a babát egyidejűleg. A kazeinallergia azonban hosszú távú, és sajnos kevés esély van arra, hogy a baba kinövi.


Allergia a béta-laktoglobulinra

A béta-laktoglobulin más szóval nem más, mint tejsavófehérje. A kazeinnel ellentétben a tej felforralása csökkenti ennek az allergénnek a hatását. A rossz hír az, hogy ez a fajta fehérje a táplálékból az anyatejbe is átjut, így ha a babádnál az orvos béta-laktoglobulin allergiát diagnosztizált, akkor neked is tejmentes étrendet kell követned. A jó hír azonban az, hogy a legtöbb baba hároméves korára "kinövi " ezt a betegséget, és ezután bármilyen tejterméket gond nélkül fogyaszthat.


Tudja, miért jelentkezik a tejallergia emésztési problémák formájában?

Ez amiatt van, hogy mindkét típusú tejfehérje ellenáll az emésztőnedveknek.Ezért jelentkezik a tejallergia gyakran bélproblémák formájában.

Szerencsére manapság már számos ízletes és egészséges tejpótló létezik, amelyeket otthon is elkészíthet. Készíthet mártásokat, de akár krémleveseket is növényi tejjel.
Ennek több fajtája és receptje is megtalálható a honlapunkon. Egyébként a Luli Chef Midi készülékünk a tej nélküli főzéshez van kitalálva, klasszikus állati tej nem is mehet bele. Győződjön meg róla és tudjon meg többet a Luli Chef Midiről.