Mamigo Blog A gyermekek egészséges táplálkozása nem tudomány. Íme néhány tanács, hogyan kell csinálni!

A gyermekek egészséges táplálkozása nem tudomány. Íme néhány tanács, hogyan kell csinálni!



Egy óvodáskorú gyermekkel otthon lenni sok teendővel járhat, nem beszélve az elnyűhetetlen energiájáról. Nem mindig egyszerű feladat egy óvodás étrendjének összeállítása. A gyerekek amellett, hogy bizonyos ételeket visszautasítanak, gyakran az új és ismeretlen ételeket is eltolják maguktól.  Mi a teendő ilyenkor?


Ismert tény, hogy egy gyermeknek legalább tízszer ki kell próbálnia egy új ételt, mielőtt megszereti és elfogadja az étrendjében. Ez nagyrészt amiatt van, hogy az őt körülvevő világ sokkal jobban leköti őt, mint az ételek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy óvodáskorú gyermek lassabban növekszik, ami szintén kihat az étvágyra. Az óvodáskorú gyermek szülei gyakran félnek attól, hogy gyermekük éhes, viszont sokszor ennek éppen az ellenkezője igaz. Nagyon valószínű, hogy jelenleg nincs szüksége több ételre.


Az első és legfontosabb alapelv, hogy nem szabad kényszeríteni a gyermeket az evésre, és nem szabad jutalmat ígérni neki, ha megeszi az adagját. Lássuk az óvodáskorú gyermekek egészséges táplálkozásának további alapelveit!


A kulcs a változatosság

A gyermekek étrendjének színesnek és változatosnak kell lennie. A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, tejtermékek, halak és szárnyasok jelentik az étrendjük alapját.


TIPPÜNK: Ha gyermeke nem szereti a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, próbálja meg másképp elkészíteni azokat. Ebben nagy segítségére lesz a Luli Chef Midi konyhai eszközünkamely nemcsak ízletes leveseket, hanem smoothie-kat és bébiételeket is készít.


Úgy gondoljuk, hogy egy nyári zöldség- és gyümölcskoktélnak még az étel ellen leginkább lázadó óvodások sem tudnak ellenállni. Honlapunkon számos érdekes receptet talál, amelyek segítségével zöldség- és gyümölcsételeket készíthet a Luli Chef Midivel.


A rendszeresség is fontos

A gyerekeknek nem szabadna túlenni magukat, de éhezni sem. Rendszeresen, naponta ötször-hatszor kellene enniük. Az adagokat igazítsa a növekedési ütemükhöz, a súlyukhoz és mindenekelőtt a fizikai aktivitásukhoz. Egy aktív, sportköröket látogató gyermeknek több energiára van szüksége, mint annak, akit úgy kell vonszolni a játszótérre.


Minőségi fehérjeforrások

Ha azt mondják, hogy a fehérje a makrotápanyagok legfontosabb részét képezi egy felnőttnél, akkor ez a gyermekekre duplán igaz. Kényeztesse gyermekeit minőségi fehérjeforrásokkal. Ezeket megtalálhatja a baromfi- és halhúsban, a hüvelyesekben, de a gabonafélékben is. 


Szénhidrátok és zsírok? Természetes források!

Egy másik alapelv, amit szem előtt kell tartani egy gyermek étrendjének összeállításánál, a jó minőségű zsírok. Mindenképpen részesítse előnyben a jó minőségű növényi zsírokat és olajokat az állati zsírokkal és olajokkal szemben. Tanítsa meg a gyermekeket arra is, hogy mérsékeljék a finomított cukor, az édességek és az édesített italok fogyasztását. A gyermekek szénhidrátbevitelét elsősorban gyümölcsökből, zöldségekből és gabonafélékből kell biztosítani. Ez sokkal jobb a fejlődésük, valamint a mentális és fizikai egészségük szempontjából. Ne sózza meg az elkészült fogásokat, és csak ritkán vagy egyáltalán ne kínáljon sós ételeket, például chipseket a gyerekeknek. A fejlődő szervezetük nélkülözni tudja ezeket.


A gyermekek egészséges életmódjának legfontosabb alapelve azonban az, hogy a szülő maga is jó példával járjon elöl. A gyerekek a szüleik tükörképei, és úgy fognak étkezni, ahogy otthon látják. Szorítunk, hogy sikerüljön!