Mamigo Blog Tejallergia: amit (talán) nem tud róla

Tejallergia: amit (talán) nem tud róla

Tejallergia: Mit (talán) nem tudsz róla?

A tejallergia valóság vagy legenda? Miért veszélyes és miért nem szabad alábecsülni? Következő cikkünkben megpróbálunk választ adni a kérdéseire.


Tudja, mi a különbség a tejallergia és a laktózérzékenység között?

Ezt a kérdést részletesebben is tárgyaltuk
Tejallergia és laktózérzékenység: tudja, hogyan különböztesse meg őket? cikkben.

Röviden: nagyon fontos megkülönböztetni, hogy valóban tejallergiáról vagy csak laktózérzékenységről van-e szó. Szándékosan írjuk, hogy "csak". Allergia esetén a szervezet hevesen reagál a tehéntejfehérjékre, és az immunrendszer azt gondolja, hogy az étel káros a szervezetre, és antitesteket kezd termelni ellene. Ha tejallergiában szenved, semmilyen formában nem fogyaszthat tejet. A szervezet nem fogadja el a tejet, és ezzel komoly veszélybe sodhatja az egészségét. A laktózintolerancia esetében más a helyzet. Ez akkor fordul elő, ha valakinek nincs elég laktáz enzim a vékonybélben, és nem tudja feldolgozni a tejben található laktózt. Az emésztetlen tejcukor továbbvándorol a bélbe, ahol olyan problémákat okoz, mint a puffadás, puffadás, hasmenés vagy hasi fájdalom. Laktózérzékenység esetén azonban bizonyos típusú tejtermékeket fogyaszthat - de ez mindig egyéni, és konzultáljon róla az orvosával.


Az allergia vírusként is jelentkezhet

Mind a tejallergia, mind a laktózérzékenység hasonló tüneteket mutat - leggyakrabban emésztőrendszeri problémák formájában jelentkezik. Az allergiáknál azonban gyakran más tünetek is előfordulhatnak. Tejfogyasztás után úgy érezheti, hogy vírusos megbetegedése van. Elkezd kaparni a torka, köhög, és a láza is emelkedhet. Ha gyermekének gyakran fáj a torka, szintén tejallergia lehet az oka. Olyan eset is előfordult már, hogy a tejallergia olyan erős volt, hogy elég volt tejet a szájhoz tenni, és máris megduzzadtak az ajkak.


A tejallergiásoknak teljesen el kell felejteniük a tejet

Az emberek között gyakran keringenek különböző pletykák, amelyek közül az egyik az, hogy a tejallergiások ehetnek például joghurtot. Ez teljes képtelenség, mert a joghurt többször annyi tehéntejfehérjét tartalmaz, mint maga a tej. Ezért még veszélyesebb az allergiások számára. Ha tejallergiában szenved, ne tegye ki felesleges kockázatnak a szervezetét. Egy olyan anyag fogyasztása után, amely szó szerint méreg az immunrendszer számára, az immunrendszer számos vegyi anyagot bocsát ki, hogy megvédje magát. Mindez nemcsak a légzőrendszerre vagy az emésztőrendszerre, hanem a szív- és érrendszerre is negatív hatással van. Ráadásul erős allergiás reakció esetén szívmegállás léphet fel.


Kezelhető-e a tejallergia gyógyszeres kezeléssel?

Nem. A legjobb és leghatékonyabb gyógymód minden ételallergia esetén az azt kiváltó élelmiszerek kerülése. Az allergia megerősítésére allergológusnál végezhet vizsgálatokat. Ha aggódik amiatt, hogy nem lesz mit ennie - elvégre mindenben van tej -, nyugodj meg. A tejet könnyedén helyettesítheti egészséges növényi tejekkel, amelyeket a
Luli Chef Midi segítségével otthon is elkészíthet. Luli Chef Midi más tejmentes ételeket is el tud készíteni Önnek, például finom zöldségleveseket, kásákat, gyermekei számára pedig bébiételeket és püréket. Ezek elkészítéséhez csak a hozzávalókra és vízre van szüksége. A leveseket turmixolva és hagyományosan, darabosan is elkészítheti. A Luli Chef Midinek még a vitamindús turmixok elkészítésére is van programja. A levesek, kásák, növényi tejek vagy turmixok receptjei szintén megtalálhatók a weboldalunkon.